### Put your mighty mathematical skills to the test with these dosage calculation questions.

## Dosage Calculations Practice Quiz

Put your mighty mathematical skills to the test with these dosage calculation questions. Excellent preparation for those seeking their nursing license. It's kind of important to know how to do this!

Start

*Dosage Calculations Practice Quiz*%%RATING%% %%SCORE%%/%%TOTAL%% %%PERCENTAGE%%

Your answers are highlighted below.

Question 1 |

A client is ordered 50 mg of gentamicin (Garamycin) by IM injection. The drug is available in 20 mg/5 mL. How many mL should the nurse administer?

A | 1.8 ml |

B | 2 ml |

C | 2.4 ml |

D | 12.5 ml |

Question 1 Explanation:

Rationale:(50 mg/20 mg) × (X mL/5 mL) = 12.5 mL
X = 5.5 mL

Question 2 |

An order reads: “Infuse 1000 mL of dextrose 5% in water over 12 hours.” With a tubing set of drop factor of 10. What is the rate in drops per minute?

A | 18 gtt/min |

B | 14 gtt/min |

C | 16 gtt/min |

D | 20 gtt/min |

Question 2 Explanation:

Rationale:1000/24x10/60= 13.8=14 gtt/min

Question 3 |

Ordered: Dilantin 14 g. Dilantin is available as 0.006 kg/10mL. How much would the nurse administer?

A | 2.33 ml |

B | 23.3 ml |

C | 2,333 ml |

D | 23,333 ml |

Question 3 Explanation:

Rationale: 0.006kg=6g. 14g/6g x 10mL= 23.3 mL

Question 4 |

An IV with Nitroglycerin is infusing at 8 ml/hr.The concentration of the IV is 50 mg in 250 ml of D5W. How many mg/hr is the patient receiving?

A | 1.6 mg/hr |

B | 1.2 mg/hr |

C | 1.8 mg/hr |

D | 2 mg/hr |

Question 4 Explanation:

Rationale: 50 mg : 250 ml = x mg : 8 ml

Question 5 |

The physician has ordered a Fentanyl drip for sedation for a patient on the ventilator. The drip comes as 1mg/100ml NS. The dose rate is 100mcg/hr, titrate as needed. How many ml/hr will this drip infuse?

A | 100 ml/hr |

B | 1 ml/hr |

C | 10 ml/hr |

D | 20 ml/hr |

Question 5 Explanation:

Rationale: The fentanyl drip has 1 mg/100ml. 1mg is equal to 1000mcg giving you 1000mcg in a 100 ml bag of NS. 1000mcg/100ml= 10mcg per ml meaning there is 10mcg of fentanyl for every 1ml. 10ml will contain 100mcg of fentanyl so the drip will run at 10ml/hr.

Question 6 |

How many kilograms is 145.9 lbs? Round to the nearest tenth.

A | 66.3 kg |

B | 66.32 kg |

C | 66.4 kg |

D | 66.2 kg |

Question 6 Explanation:

Rationale: 1kg=2.2lbs. You must divide the lbs by 2.2. 145.9/2.2=66.318. The number in the hundredths place is 4 or less which rounds down. This is 66.3 when rounded to the nearest tenth. B is rounded to the nearest hundredth which is incorrect and C and D are not rounded correctly.

Question 7 |

You have a patient that has been diagnosed with new onset atrial fibrillation. The doctor has ordered a heparin drip to infuse at 1000 units/hr. The drip comes as Heparin 25000units/500ml NS. You also have to give an IV push dose of 500units that comes in a vial Heparin 1000units/2ml. How many ml of fluid will the patient receive in the first hour?

A | 20 ml |

B | 21 ml |

C | 200 ml |

D | 201 ml |

Question 7 Explanation:

Rationale: 500ml (total volume) x1000 (dose of units) =500,000 divide this by the total units in the bag of heparin 500,000/25,000 (total number of units in bag) =20 ml/hr plus the 1ml IV push dose makes the total ml volume in the first hour 21ml.

Question 8 |

You have an order to give a patient a 1 liter NS bolus over 2 hours, then 100ml/hr for 12 hours. What is the total ml’s of fluid the patient will receive in 6 hours?

A | 1.4 L |

B | 1.5 L |

C | 1.6 L |

D | 2 L |

Question 8 Explanation:

Rationale: 1 liter = 1000ml, this will be given in the first 2 hours. The patient will receive 100ml/hr for the next 4 hours which will be 400ml. 1000ml+400ml= 1400ml in 6 hours.
1400ml= 1.4L

Question 9 |

The doctor has ordered an Epinephrine drip for a patient that is status post code blue. He orders the drip to run at 75ml/hr. The drip comes as Epi 1mg/250ml. How many mcg/min is the drip infusing?

A | 10 mcg/min |

B | 7 mcg/min |

C | 5 mcg/min |

D | 8 mcg/min |

Question 9 Explanation:

Rationale: 1mg is 1000mcg. Epi is 1000mcg (1mg) in 250ml. 1000/250= 4. This means there are 4mcg in every 1ml. The ml/hr is 75 and 75mlx4mcg=300mcg/hr. Divide 300mcg/hr by 60 mins which gives you 5mcg/min.

Question 10 |

A ventilator patient is ready for a sedation vacation. At 8am, you turn the versed drip (100mg/100ml) down from 10mg/hr to 5mg/hr. The patient is doing well so at 830am; you turn the drip down to 2mg/hr. At 9am, the patient begins to require the sedation again so you turn the drip back up to 10mg/hr and stop the sedation vacation. What were the ml/hr from 8-830am, 830-9am, and from 9am on?

A | 5ml/hr, 2ml/hr, 10ml/hr |

B | 2.5ml/hr, 2ml/hr, 10ml/hr |

C | 5ml/hr, 2.5ml/hr, 5ml/hr |

D | 5ml/hr, 2ml/hr, 5ml/hr |

Question 10 Explanation:

Rationale: Versed drip is 100mg/100ml meaning there is 1mg/1ml. At 8am, the drip was decreased to 5mg/hr (5ml/hr), at 830am it was decreased to 2mg/hr (2ml/hr) and at 9am it was increased to 10mg/hr (10ml/hr).

Question 11 |

The doctor has ordered Solu-Medrol, 40mg IVP q8h for a patient with a COPD exacerbation. The vial comes as 125mg/2ml. How many ml will you give?

A | 1.25 ml |

B | 0.65 ml |

C | 0.64 ml |

D | 1.65 ml |

Question 11 Explanation:

Rationale: 2ml/125mg= 0.016mg/ml. 0.016mg/ml x 40mg= 0.64ml

Question 12 |

You have a patient on a Dopamine drip ordered at 10mcg/kg/min. The drip comes as 400mg/250ml D5W. The patient weighs 75kgs. What is the ml/hr? Round your answer to the nearest tenth.

A | 28.1 ml/hr |

B | 28.12 ml/hr |

C | 28 ml/hr |

D | 29 ml/hr |

Question 12 Explanation:

Rationale: You first calculate the total number of mcgs in the drip 400mgx1000 (mcg in a ml) and divide by 250 (total ml in the bag) which is 400,000/250= 1600mcg/ml. Then the formula is as follows: Dose x Pts weight in kgs x 60 (mins in an hour) and divide this by the number of mcg in a ml (1600 mcg/ml) 10x75x60/1600= 45000/1600=28.125. This results in 28.1ml.hr when rounded to the nearest tenths place.

Question 13 |

A doctor has ordered a 1.5L NS bolus to infuse over 2hours. What ml/hr will you set the pump to infuse this fluid?

A | 75 ml/hr |

B | 7.5 ml/hr |

C | 150 ml/hr |

D | 750 ml/hr |

Question 13 Explanation:

Rationale: 1.5Lx1000 (ml/liter) = 1500ml. 1500ml/2hrs=750ml/hr. Convert the liter to mls and divide by the hours needed to infuse the ml

Question 14 |

A patient that is NPO has a fever and needs Tylenol. The MD has ordered IV Tylenol 850mg q6h PRN for temp >101.3. The bottle comes in 1000mg/100ml. The order is to infuse the dose in 15 minutes. What will the ml/hr be for this med administration and how much fluid in the bottle will be infused?

A | 340ml/hr: 85ml |

B | 34ml.hr: 90ml |

C | 345ml/hr: 20ml |

D | 400ml/hr: 85ml |

Question 14 Explanation:

Rationale: total volume in bottle (100) x dose (850mg) x 60 (minutes/hr) = 5,100,000
Divide this by 1000 (mg in bottle) x 15min (infusion time) = 15000 5,100,000/15000= 340ml/hr
To find the number of mls to be infused you find the number of mg/ml. 1000mg/100ml= 10mg/ml. Divide the total number of mgs to be infused 850/10mg/ml= 85ml

Question 15 |

The physician orders Ativan 1mg IV push for an agitated patient. The vial comes as 2mg/ml. How many ml will the nurse deliver?

A | 1 ml |

B | 0.5 ml |

C | 0.25 ml |

D | 0.75 ml |

Question 15 Explanation:

Rationale: The ativan comes 2mg/ml. 0.5ml contains 1mg

Question 16 |

Your patient is on high dose sliding scale insulin for blood sugar coverage. The patient’s blood sugar is 234 and requires 4 units for coverage. The vial contains 1,000units of insulin in 100ml. How many ml’s will you administer to the patient?

A | 0.25 ml |

B | 0.5 ml |

C | 0.4 ml |

D | 4 ml |

Question 16 Explanation:

Rationale: Multiply the total mls (100) x the number of units needed (4) = 400. Divide by the total number of units 400/1000= 0.4ml

Question 17 |

How many liters are 7,432 mls?

A | 7.43 L |

B | 7.432 L |

C | 74.32 L |

D | .7432 L |

Question 17 Explanation:

Rationale: Total ml’s divided by number of ml’s in a liter (1000) = 7432/1000= 7.432L

Question 18 |

A physician orders TPN at 50ml/hr, NS at 100ml/hr for 12 hours then 50ml/hr for 12 more hours. The patient is also receiving a Fentanyl drip (1mg/100ml) at 100mcg/hr and Versed (100mg/100ml) drip at 5mg/hr for sedation. What is the total amount, in liters, of fluid this patient will receive in 24 hours?

A | 3.36 L |

B | 33.6 L |

C | 3,360 L |

D | 336 L |

Question 18 Explanation:

Rationale: First find the total amount of TPN and NS the patient will get. 50ml/hrx24hr=1200
Next calculate the NS 100ml/hrx12hr= 1200 then 50ml/hrx12= 600ml. The versed drip is 100mg/100ml so we know that there is 1mg/ml and it is infusing at 5mg (5ml/hr). 5ml/hrx24hr=120ml. The fentanyl drip is at 100mcg/hr. 1mg =1000mcg so the fentanyl drip contains 10mcg/ml. 100mcg/hr divided by 10mcg/ml= 10ml/hr. Then we calculate the 24 hour intake 24x10=240ml in 24 hrs. Then add all the intake numbers together 1200+1200+600+120=3360ml. We then divide by 1000 to get the mls to liters.3360/1000=3.36 Liters in 24 hours.

Question 19 |

You have a patient that has a blood sugar of 54. Per hypoglycemia protocol you have you administer ½ amp of D50. The amp contains 100gms of Dextrose in 50ml of NS. If you give ½ amp, how many grams of dextrose are you administering?

A | 50 gm |

B | 75 gm |

C | 5 gm |

D | 100 gm |

Question 19 Explanation:

Rationale: The amp contains 100gm, ½ of 100 is fifty so you would be administering 50gms of dextrose.

Question 20 |

You have an order to give 75mg of Lopressor. It comes in 50mg tabs. How many tabs are you going to administer?

A | 1 tab |

B | 2 tabs |

C | 1.5 tabs |

D | 1/2 tab |

Question 20 Explanation:

Rationale: 75mg/50mg= 1.5 tabs

Question 21 |

2600gm= ? kg

A | 2.6 kg |

B | .26 kg |

C | 260 kg |

D | .026 kg |

Question 21 Explanation:

Rationale: 1000gm=1kg 2600gm/1000gm=2.6kg

Question 22 |

Your patient is a new onset Atrial Fibrillation. The physician writes to give a 20mg IV push and start a drip of Cardizem (125mg/125ml) at 15mg/hr and titrate to keep the HR <110. The vial for the IV push is 100mg/2ml. How many mls will you give IV push and how many mls/hr will the drip start infusing?

A | 0.5ml, 15ml.hr |

B | 0.4ml, 10ml/hr |

C | 0.25ml, 20ml/hr |

D | 0.4ml, 15ml.hr |

Question 22 Explanation:

Rationale: The vial is 100mg/2ml. You need to push 20mg so you multiply 20mgx2ml=40 and divide by 100 =0.4ml. The drip is 125mg/125ml so there is 1mg for every 1ml. The drip starts at 15mg/hr which is 15ml/hr so the answer is 0.4ml IV push and 15ml/hr.

Question 23 |

You need to infuse 750ml of NS over 12 hours for a patient with a low sodium level. How many minutes will it take for the fluid to infuse and what is the ml/hr?

A | 65ml/hr, 710 min |

B | 62.5ml/hr, 720min |

C | 65ml/hr, 725 min |

D | 62.5ml/hr, 800min |

Question 23 Explanation:

Rationale: 750ml/12hr= 62.5ml/hr. The question tells you over 12 hours so 12(hrs) x60(minperhour)= 720mins.

Question 24 |

You have a patient receiving 4 Liters of NS over 36 hours. What is the ml//hr the fluid will infuse? Round to the nearest tenth

A | 111.1 ml/hr |

B | 112 ml/hr |

C | 111.2 ml/hr |

D | 111.12 ml/hr |

Question 24 Explanation:

Rationale: 4L= 4000ml 4000ml/36hrs= 111.11 which equals 111.1 when rounded to the nearest tenth.

Question 25 |

The doctor has ordered 650mg Tylenol for a patient with a temperature of 101.5. You have the elixir 325mg/5ml. How many ml’s will you administer?

A | 5 ml |

B | 10 ml |

C | 7.5 ml |

D | 8.5 ml |

Question 25 Explanation:

Rationale: 5ml x 650mg = Divide this answer by 325mg 3250/325= 10ml

Question 26 |

How many mg’s is in 10gms?

A | 1,000 mg |

B | 10,000 mg |

C | 100 mg |

D | 100,000 mg |

Question 26 Explanation:

Rationale: 1000MG=1G 10GX1000= 10,000MG

Question 27 |

The doctor has orders to give 1.5L of NS over 24hours. How many mls/hr will the fluid take to complete infusing?

A | 62.5 ml/hr |

B | 63 ml/hr |

C | 65 ml/hr |

D | 63.5 ml/hr |

Question 27 Explanation:

Rationale: 1000ML X 1.5L= 1500ML (CONVERT L TO MLS) AND DIVIDE BY THE NUMBER OF HOURS FOR THE INFUSION 1500/24= 62.5ML/HR

Question 28 |

The physician has ordered a Dobutamine drip at 5mcg/kg/min. The drip is available as 1000mg/250ml. The patient weighs 169lbs. What is the ml/hr the drip will infuse? Round to the nearest tenth.

A | 5.7 ml/hr |

B | 5.76 ml/hr |

C | 5.77 ml/hr |

D | 5.8 ml/hr |

Question 28 Explanation:

Rationale: Use the following formula: order x weight(kg) x 60/ concentration =ml/hr
Convert 169lbs to kgs 169/2.2= 76.8kgs. Then you have 5 x 76.8 x 60/ ?. The drip concentrations in in mgs and this drip are dosed by micrograms. You must convert mgs to mcg/ml. 1000mg= 1,000,000 per 250ml. Divide 1,000,000/250= 4000mcg/ml. Now the formula is 5 x 76.8 x 60/ 4000 = 23,040/ 4000 = 5.76. Rounded to the nearest tenth is 5.8ml/hr.

Question 29 |

Convert 129.2kgs to lbs

A | 283 lbs |

B | 284 lbs |

C | 286 lbs |

D | 282 lbs |

Question 29 Explanation:

Rationale: 129.2 X 2.2= 284LBS 2.2lbs=1kg

Question 30 |

The doctor orders 5mg of Versed IV push and 75mcg of Fentanyl IV push. The versed is 5mg/5ml and the Fentanyl is 100mcg/2ml. How many ml’s of Versed and Fentanyl will the patient receive?

A | 5ml Versed/ 2ml Fentanyl |

B | 5ml Versed/ 1.5ml Fentanyl |

C | 2.5ml Versed/ 1.25ml Fentanyl |

D | 5ml Versed/ 0.75ml Fentanyl |

Question 30 Explanation:

Rationale: The Versed is 5mg/5ml so 5mg=5ml. Fentanyl is 100mcg/2ml so 2 x 75 is 150. Divide 150/100= 1.5ml.

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
Get Results

There are 30 questions to complete.

← |
List |
→ |

Return

Shaded items are complete.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

End |

Return

You have completed

questions

question

Your score is

Correct

Wrong

Partial-Credit

You have not finished your quiz. If you leave this page, your progress will be lost.

Correct Answer

You Selected

Not Attempted

Final Score on Quiz

Attempted Questions Correct

Attempted Questions Wrong

Questions Not Attempted

Total Questions on Quiz

Question Details

Results

Date

Score

Hint

Time allowed

minutes

seconds

Time used

Answer Choice(s) Selected

Question Text

All done

Keeping working at it! Practice makes perfect and that's what this test is here for.

Remember to take deep breaths and read the entire question. Keep at it!

Don’t second guess yourself and do not read into questions. Go with your gut!

Nice job! You must really know nursing well.

Wow! Good work. You really are a Mighty Nurse!